Oct 20, 2012

Toyol Untuk Disewa (Underground Market)

"Dah berapa lama kau buat kerja ni?" tanya aku kepada lelaki yang mencangkung dihadapan aku.

"Baru lagi bang, dalam agak agak setahun jugak lah" jawabnya menggigil.

Didalam tangan aku masih lagi memegang botol kosong yang berisi barang miliknya. Aku pandang kiri dan kanan, orang sudah makin ramai yang mengerumuni kumpulan kami yang mulanya kecil kini makin besar. Kemarahan mereka jelas dapat aku rasakan.

"Dah berapa banyak duit kitorang yang kau curik selama ni??" tanya seorang lelaki berbadan besar dalam nada marah.

"Tak banyak bang. Baru RM50,000" jawabnya.

"Itu kau cakap tak banyak?! Huh!!" PANG! Satu penerajang Masked Rider hinggap di muka lelaki tersebut. Dia terjatuh lalu bangun semula terhuyung hayang. Pening agaknya kepala kena terajang.

Aku sambung bertanyakan lagi soalan kepadanya; "Sebelum ni di kawasan mana lagi kau buat aktiviti haram jadah kau dalam waktu setahun ni?"

Jawabnya: "Sebelum ni saya buat kat *******, Cheras, bang. Kemudian saya tukar pula ke *******, Puchong. Lepas tu saya tukar pula kesini. Kat sini pun saya baru je buat selama 3 bulan".

Aku tengok keadaan sekeliling, orang sudah makin ramai mengerumuni kami. Ada yang bawa besi, kayu, helmet dan bermacam macam lagi senjata. Parang je aku belum nampak lagi. Pihak polis masih lagi belum tiba di lokasi kejadian. Nak tak nak, aku kena cepat bawa lelaki ini ke tempat yang lebih selamat. Kalau tak memang naya budak ni kena tibai dengan penduduk kawasan ini.

Aku tanya lagi: "Dalam setahun ni dah berapa banyak keuntungan yang kau kutip?"

"Tengok tempat juga bang. Sejak saya ambik benda ni dari owner dia kat ******* dulu, adalah saya untung dalam RM100,000 lebih. Dalam 60% saya bagi kepada owner dia" jawabnya dalam ketakutan.

Sampai disini confirm korang semua tak faham sangat apa yang sedang berlaku. Mari aku terangkan apa yang berlaku sebenarnya.

Budak yang kena tangkap ni berumur dalam lingkungan 25 tahun. Pada waktu pagi kerja hariannya ialah seorang mat despatch di Kuala Lumpur. Kenderaan yang dipakainya ialah motorsikal berkuasa tinggi berjenama Ducati. Agak pelik juga bagaimana seorang mat despatch boleh pakai motor mahal sebegitu. Waktu pagi dia jadi rider tapi pada waktu malam dia buat kerja sampingan.

Dia pakai perkhimatan Toyol Sewa untuk side income.

Kes seperti ini jarang kita dengar kerana tidak ramai yang tahu mengenai perkhidmatan Toyol Sewa ini. Tetapi hakikatnya didalam underground market memang banyak perkhidmatan ilmu ghaib seperti ini ditawarkan kepada orang ramai, cuma kena tahu cari dimana dan bagaimana sahaja (dah nama pun underground market).

Mari saya terangkan bagaimana Modus Operandi (MO) Toyol Sewa ini berlaku.

Owner Toyol

Katakanlah saya owner kepada 10 ekor toyol dirumah. Setiap minggu saya akan memberi mereka makan sekali dalam seminggu. Cara pemakanan ialah membiarkan mereka menghisap darah melalui ibu jari kaki saya setiap malam Jumaat. Kalau 10 ekor nak diberikan makan, dalam masa 3 bulan mampus mati kering jawabnya kan? Lagipun nak buat apa dengan toyol banyak banyak sebegitu?

Maka dengan itu, saya akan sewakan toyol tersebut kepada sesiapa yang ingin menggunakannya. Syaratnya mudah sahaja:

1. Beri makan kepada toyol tersebut sepanjang waktu ianya disewakan.
2. Segala keuntungan akan diberikan kepada saya sebanyak 50% - 60% (mengikut citarasa saya).
3. Bila sudah cukup keuntungan dan masa, toyol tersebut hendaklah dipulangkan semula kepada saya.

Mudah sahaja kan? Bela 10 ekor toyol dan sewakan kepada orang. Boleh duduk rumah goyang kaki beb, tak payah bekerja.

Penyewa Toyol

Katakanlah pula disini, korang tengah sesak nak pakai duit. Bini nak langsir baru ke, girlfriend paksa nak kahwin ke, korang kawin 4 dan tak mampu nak tampung perbelanjaan rumah ke (padanlah muka korang kan), maka korang datang kepada aku untuk menyewa toyol toyol kesayangan aku.

Jadi korang datang kepada aku dengan niat untuk sewa. Kos untuk sewa ialah 60% daripada jumlah yang ingin korang curi. Misalannya: korang nak curi RM10k, maka sewa untuk toyol itu ialah RM6k yang harus dibayar kepada aku. Jangkamasa untuk penyewaan toyol itu selalunya akan diberi dalam masa 3 - 6 bulan. Apa yang korang perlu lakukan ialah:

1. Bagi toyol tu makan seminggu sekali
2. Capai jumlah yang ingin dicuri (macam nak achieve KPI lah gitu)
3. Cukup masa, 'benda' tersebut harus dipulangkan semula

Sebab itulah mat despatch pun boleh pakai motor Ducati beb. Tiap tiap hari bangun pagi je dah ready ada duit bawah bantal. Tapi sanggup ke korang nak biarkan ada budak kecik warna hijau datang waktu malam hisap ibujari kaki korang waktu tengah malam? Hehe.

Jangan pula korang email / contact aku untuk sewa toyol. Aku cuma buat pendedahan sahaja. Tetapi kes ini lain daripada kes toyol yang pernah aku dedahkan sebelum ini. Jika korang belum membacanya, klik di link ini.

Budak yang ditangkap kerana menyewa toyol tu dah diserahkan kepada pihak polis. Manakala toyol yang dia sewa dan aku tangkap tu akan aku cari dimana owner sebenarnya. Bukan susah nak dicari, rebuskan sahaja toyol tu.

Ingatlah, kalau duit boleh senang senang dapat, takde guna orang kerja membanting tulang empat kerat dan orang belajar tinggi tinggi untuk mendapat kerja yang bagus.

Semoga pengalaman ini dapat dijadikan iktibar kepada semua.

1 comment:

Alison Alison said...

where's your best investigation so far